|

DOLCE VITA, czyli jak jedzenie uczy szczęścia w życiu

Za nami półmetek słonecznych wakacji. Myśl o tym, żeby pochmurną, szarą zimą mieć swoje “dolce vita”, kojarzone z brakiem pośpiechu, słońcem, energią i pasją ludzi południa, może zdawać się być poza zasięgiem codzienności.

Jeśli się dobrze przyjrzeć w misce makaronu ugotowanego al dente, oblanego aromatyczną oliwą z pepperoncino i posypanego parmezanem, możesz stworzyć swoje “dolce vita” łatwiej niż Ci się zdaje. I nie chodzi tu o to, by zostać mistrzem gotowania skomplikowanych i czasochłonnych potraw, ale, by większa radość z jedzenia, sprzyjała cieszeniu się z życia w innych jego aspektach.

BEZ POŚPIECHU

Gotowanie nie musi zajmować dużo czasu. Lepiej wybierz prostą potrawę, by mieć więcej czasu na jej zjedzenie, niż odwrotnie. Możesz powiedzieć, że to luksus jeść obiad bez pośpiechu. Od ciebie jednak zależy czy uznasz, że na niego zasługujesz. Możesz pozostać przy jedzeniu byle jakiego lunchu przed komputerem, jeśli wolisz kontynuować zwyczaje, które Ci nie służą, ani nie gwarantują przyjemności.

Modny ostatnio mindfulness mówi wiele o uważnym i powolnym jedzeniu. Odkładając telefon na bok, siadając przy stole, będąc tu i teraz, smakujesz, wąchasz i na chwilę zwalniasz. Potem w innych sytuacjach łatwiej eksperymentować, zajmować się jedną rzeczą naraz i dostrzegać w tym radość.

JAKOŚĆ

Wystarczy jeden dobry składnik, żeby poczuć, że jesz coś niezwykłego. Kawałek dobrego sera czy wędliny pokrojonej super cienko, sprawi, że smak zwykłej, codziennej potrawy staje się wyjątkowy.

Gdy w restauracji stoi przed Tobą piękny talerz z ładnie podanym jedzeniem, możesz poczuć się wyjątkowo. Jeśli zrobisz to dla siebie w domu, staniesz się swoim gościem vip. Uprzątnięty stół, na którym stawiasz odświętny talerz i zabawa w kucharza serwującego eleganckie potrawy zmienia Twój posiłek w niezapomniane doświadczenie. 

Wybór oryginalnych produktów wysokiej jakości nie oznacza od razu, że jedzenie będzie jeszcze droższe niż do tej pory. Kto nie marnuje jedzenia, które ląduje w koszu na śmieci zanim zostanie użyte, niech pierwszy rzuci kamieniem. Wybieraj mądrze – mniej, a lepszej jakości.

AUTENTYCZNOŚĆ

Moda na slow food promuje uważność na to, co i jakiej jakości jemy, a także sprawia, że celem jedzenia jest coś więcej niż pozbycie się poczucia głodu. Czasem w tych restauracyjnych daniach, dopracowanych w każdym swoim szczególe, idealnych na instagramowe zdjęcia, brakuje naturalności. Bo autentyczne jedzenie nie musi być idealne.

Przepis to często tylko inspiracja. Możesz zastąpić część składników, dodać coś ekstra, co znajdziesz w lodówce albo wykorzystać tylko część przepisu, by stworzyć coś zupełnie nowego. Każda lodówka kryje choć jeden produkt, który możesz wykorzystać. Gotowania z “niczego” też można się nauczyć. Bez nadęcia i wydziwiania, ale zawsze z duszą i z sercem.

RELACJE PRZY STOLE i ŚWIĘTOWANIE CHWILI

Widok biesiadujących ze sobą przyjaciół w słonecznych miasteczkach Italii, zawsze wzbudzał we mnie uśmiech, ale i tęsknotę za głębokimi więziami, które nadają jakość naszemu życiu.

W pogoni za codziennymi obowiązkami, regularne spotkania z przyjaciółmi stają się wyzwaniem, a pielęgnowanie więzi i autentyczne rozmowy zdają się wymagać zbyt wiele wysiłku i energii.

Wspólne jedzenie pomaga zmienić ten trend. Uczy spontaniczności i jest jedną z bardziej naturalnych okazji, by ćwiczyć swoją otwartość i odwagę do bycia autentycznym. Choć w naszej kulturze nie jest to tak naturalne jak w tych południowych, warto próbować i ćwiczyć zwyczaj wspólnego biesiadowania nawet bez okazji.

BAW SIĘ, CZYLI GOTOWANIA MOŻNA SIĘ NAUCZYĆ

Dziś może nie umiesz gotować. Może nie masz czasu, aby zrobić zakupy i wszystko przygotować. Może nie lubisz mieć bałaganu w kuchni. Może nie wiesz co przygotować. Może nie czujesz fun’u z gotowania. 

Możesz skorzystać z pomocy, by takie spotkanie zaplanować, przygotować, nawet obsłużyć.

A jeśli chcesz odnaleźć frajdę z zabawy w gotowanie i zmienić swoje podejście do jedzenia, i do życia… możesz skorzystać z mojego doświadczenia, którym chętnie się podzielę. 

Laboratorium Fajnej Kuchni
Lekcje gotowania – Organizacja kameralnych eventów domowych i biznesowych

– Jedzenie z duszą – Wyprawy kulinarne razem z Ulą Stankiewicz

Facebook: Laboratorium Fajnej Kuchni
Instagram: Laboratorium Fajnej Kuchni

Osobiście rekomendujemy ! Sprawdziliśmy, było pysznie!

Jeśli potrzebujesz więcej szczegółowych informacji lub rekomendacji -to śmiało napisz do Nas!

Przyjdź na Klubowie śniadanie a poznacie się osobiście! Zapraszamy! Link tutaj!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *